Amerikai óvoda

Itt Amerikában alapjaiban más az iskolarendszer mint Mo-on. Kezdve ott, hogy itt nem volt szocializmus és az így az emerek nem arra vannak szocializálva, hogy majd az állam gondoskodik róluk. Alapjaiban más a társadalom szerkezete mint nálunk. Az emberek tudják hogy egy iskola és óvoda fenntartása pénzbe kerül és ezért nekik természetes hogy ezért anyagi áldozat kell vállalniuk.

Amerikában nincs állami óvoda. Csak fizetős Pre-School és Day Care intézmények vannak ahová csecsemő kortól 5 éves korig járhatnak a gyerekek. Ez heti 150$-ba kerül. (húzós!) Ezért a pénzért, ha szerencsénk van, akkor jó felszereltségű helyet találunk és viszonylag képzett óvonőt. Ugyanis itt nem feltétel a dolgozóknak a felsőfokú végzettség. Nekünk szerencsénk van, mert ahová a kisfiam jár, abban a csoportban ügyes óvónéni van. Minden nap mesél a gyerekeknek, sokat festenek, barkácsolnak, énekelnek és táncolnak is. Sokat tanulnak Amerikáról. A haza szeretetét már itt beoltják a gyerekekbe. Festettek amerikai zászlót, ismerkedtek az amerikai szimbólumokkal, tanultak a vadnyugatról és a korábbi híres amerikai elnökökről is. Az amerikaiak büszkék az országukra és ezt neveli a gyerekekbe is. Testnevelés nincs. Ezt külön foglalkozásként, plusz díjért lehet kérni.

A gyerekek naponta 4-szer kapnak enni, az én kisfiam itthon reggelizik úgyhogy ő csak 3-szor. A tízórai és uzsonna az általában: süti, ropi, puffasztott kukac, müzli, v. ilyesmi. Snack-nek hívják és nekik ez teljesen megfelel mint tízórai v. uzsonna. Az ebéd sem sokkal tartalmasabb. Csak 1 fogás van, leves nincs, és gyakran van pizza, hot-dog, hamburger, tortilla v. ilyesmi. Itt ez normálisnak számít.

A kisfiam óvodájában van egy webkamera rendszer. Ez először taszító volt számunkra, de mivel több óvodát is megnéztünk és több helyen képzetlen unmotivált dolgózókat láttunk, inkább ezt választottuk. Úgy gondoltuk itt talán motiváltabbak a dolgózók, márcsak a kamera miatt is. A webkamerás program ugyanis azt jelenti hogy az egész intézmény be van kamerázva és a szülők otthon számítógépen egy honlapon keresztül meg tudják nézni mit csinál a gyerekük. Egy napig tárolva is vannak a felvételek, tehát este meg lehet nézni az aznapi történéseket. Persze kóddal működik és én pl csak a saját gyerekem szobáját és a közös helyeket láthatom.

Több hétig nem kértem kódot az elején, mert nem foglalkoztatott ez annyira, aztán reggelente elkezdett sírni a gyerekem hogy nem akar ott maradni. Ekkor kértem kódot, hogy meg tudjam nézni hogy megnyugszik-e miután elmegyek. Megnyugtató volt látni hogy nem sír és már játszik. Ez a program arra is jó hogy ha valami érdekes történik, a gyerekkel együtt este újra lehet nézni és fel tudja eleveníteni a történteket.

Az amerikai iskoláról majd a következő bejegyzésemben olvashattok.

~ Szerző: J on 2010.09.15..

1 hozzászólás to “Amerikai óvoda”

  1. Szia!
    P. Sz. vagyok Florida-ból.Mi egy hete érkeztünk férjemmel, 5 és fél éves kisfiammal az USA-ba.Nagyon örülök, hogy megtaláltam a blogodat.Ne haragudj,hogy ismeretlenül zavarlak,irnál nekem többet az ovodárál iskoláról.Tanácstalan vagyok hova irassam.Ádám év vesztes otthon nagycsoportos lenne szeptembertől.Előre is köszönöm!
    További szép napot!
    Üdvözlettel:

    P.Sz.

Szólj hozzá