Plusz pénz az iskoláknak! Hogyan?

Korábbi, amerikai iskola és óvoda rendszerről szóló bejegyzésemben már írtam hogy itt nagyon más a rendszer és a társadalmi hozzáállás is. Ez nyilván azért van, mert ők nem a kommunizmusban és szocializmusban szocializálódtak, mint mi. Itt az emberek nem várják az államtól készen a megoldásokat, mert tudják, hogy a társadalmukat ők építik fel. Munkával, áldozatvállalással, ha kell önkéntességgel stb. Az is természetesnek számít itt, hogy az oktatás pénzbe kerül, a minőségi oktatás még több pénzbe és ezt nem feltétlenül az államnak kell megfinanszíroznia. Az állami iskolák itt sincsenek abban a helyzetben hogy korlátlan állami támogatást kapjanak.

Felmerül a kérdés hogy akkor ők mit csinálnak, ha több pénzt szeretnének az iskolának. Először is nem siránkoznak, hogy milyen kevés az állami normatíva. Az amerikai emberek alapjáraton nagyon pozitívan állnak a dolgokhoz. Szóval nem panaszkodnak, hanem kampányolnak. A legkülönbözőbb módszereket találják ki hogy hogyan lehetne az iskolájuknak, óvodájuknak több pénzt gyűjteni.

A fenti képeken ezekből adok ízelítőt. A kislányom iskolájában a legnagyobb kampány egy kuponfüzet eladására épül. (1.és 2. kép zöld papíron) Ez egy két hetes kampány az iskolában, elég nagy felhajtást csinált köré az iskola. Nagy molinót tettek ki kivül az iskolára, ezzel is reklámozva az eseményt. Mindenki motiválttá van téve ebben: a tanárok, a diákok, a szülők, a hirdetők.  A kampány lényege hogy a gyerekek kuponkönyveket árulnak otthon a szomszédaiknak, rokonaiknak. 10 dollár egy kupon könyv, de 200 db kupon található benne, van amelyikkel 5 dollárt is spórolhatunk, vagy többet. A gyerekek versenyeznek hogy ki ad el többet, és ezért jutalmakat kapnak. Van vattacukor nap, fagyi nap, vicces nap amikor pizsamában mehetnek a nyertesek suliba stb. A legtöbb kuponkönyvet eladó osztály nyereménye pedig egy pizza party. Az egész jól ki van találva. A végeredmény hogy az iskolának gyűlik a pénz. A megyei iskolák 23 éve csinálják ezt a programot és több mint 650.000 dollárt gyűjtöttek így.  Idén a kislányom iskolájában például Promethean Boards interaktív kivetítő táblát szeretnének minden osztályterembe vásárolni.

A másik iskolai kampány, az az un. PTA (Parents Teachers Ass.), azaz helyi tanár-szülő közösség tagtoborzó kampánya. Ide nemcsak szülők, hanem nagyszülők és mások is csatlakozhatnak. A tagsági díja 5 dollár egy évre, aminek felét megkapja az iskola, a másik részből pedig a közösség gazdálkodik.

A kisfiam óvodájában most 2 kampány van. Az egyik az egy könyvvásár. Itt aprópénzt gyűjtenek egyszer, aztán lehet adni 1 dollárt könyvre. A harmadik lehetőség pedig hogy kifüggesztették az óvónők kívánság listáját, azaz milyen újabb könyvekkel szeretnék bővíteni a csoportszobák könyveit és az adott könyvet lehet megvásárolni és felajánlani. Ehhez kitettek matricákat amire rá lehet írni a felajánló nevét.

A másik kampány egy karácsony előtti süti árusítási lehetőség. Legalábbis így van tálalva. Aztán a következő oldalon minden szerénység nélkül leírják hogy az óvoda célkitűzése: minden család adjon el 5 doboz süteményt. A süleményesdobozok egyenként kb 15 dollárba kerülnek, ami itt is drágának számít.  Az óvóda  is fejelesztésre szeretné fordítani a befolyt összeget.

Az állami iskolák esetében értem hogy mért kampányolnak, hisz nem elegendő nekik az államtól kapott támogatás. Az óvóda esetében, ahol heti 150 dollárt kell fizetnünk, a kisebb gyerekek után pedig heti 185 dollárt fizetnek a szülők, nem teljesen értem. A befolyt összeből így is magas színvonalú óvodát tudnak csinálni.

A korábbi bejegyzésemből kimaradt, de fontos különbség. Itt a tanár-diák arány az iskola és óvoda esetében is jóval kedvezőbb mint nálunk. Egy tanárra 15-20 diák jut. Ekkora az osztályok létszáma. A tanár munkáját asszisztens segíti, az iskolában a tornát és éneket külön tanár tartja már első osztálytól, illetve K évfolyamtól.

Az óvodában sincs egy csoportban 20 gyereknél több. Ezt itt törvényekkel szabályozzák. Minél kisebb a gyerek annál kevesebb gyerek juthat egy óvónőre. Ezért van az hogy a kisebb korcsoportokban drágább az óvodai költség.

A kampányokban nem kötelező részt venni, de annyi féle van, hogy mindenki talál olyant amiben szívesen részt vállal. Az biztos hogy nagyon kreatívak. Ha lesznek újabb kampányok, majd beszámolok. Ez itt Amerika, de talán némelyik otthon is megvalósítható. Még csak 1,5 hónapja kezdődött a suli-ovi, úgyhogy szerintem folyt köv.

~ Szerző: J on 2010.10.04..

1 hozzászólás to “Plusz pénz az iskoláknak! Hogyan?”

  1. Nagyon erdekes, koszonom

Szólj hozzá