Halloween ahogy Amerikában ünneplik

Mi is ez a Halloween?

A halloween ősi kelta hagyományokból kialakult ünnep, amelyet elsősorban az angolszász országokban tartanak meg, bár mára már az egész világon elterjedt. A boszorkányok, kísértetek és egyéb szellemek ünnepe, melyben összemosódott a római Pomona-nap, a kelta samhain ünnep és a keresztény halottak napja, és amelyet október 31-én tartanak. A kereszténység terjesztésekor a hittérítők azt a feladatot kapták, hogy lehetőség szerint a keresztény szokásokat a pogány ünnepekhez igazítsák azok betiltása helyett.

A kelta hagyományok közt szerepelt a samhain, amit a kelta napisten tiszteletére rendeztek. Ezen az éjszakán, úgy hitték, hogy az elmúlt évben meghaltak lelkei összezavarhatják az élők életét, mivel a lelkek ezen az éjjel vándorolnak a holtak birodalmába.

Amerikában halloweenkor az ajtó előtt jelmezbe öltözött gyerekek jelennek meg, akik Trick or treat!, szabadon fordítva: „Cukor vagy bot!” („Cukrot vagy csínyt!”) kiáltással szólítják fel a lakókat állásfoglalásra. Elméletileg a szerencsétlen ajtónyitónak van lehetősége „botot” választani – a következményekkel együtt. Általában a gyerekek édességet kapnak, a felnőttek pedig jót szórakoznak. Amerikában általában baráti társaságban jelmezbált rendezve ülik meg ezt az ünnepet.

Eredeti tartalmát az ünnepnek a halált megjelenítő jelképekkel való díszítés hordozza napjainkban. Az emberek többsége ezt egy vicces ünnepnek, amolyan jó bulinak tartja. A felnőttek is szívesen jelmezbe bújnak és a házaik bejáratát a szolid őszi jelképektől kezdve egészen a csontváz és sírkő díszig sokféle módon díszítik.

A gyerekek számára ez a szórakozás és cukorka gyűjtés napja. Az iskolában és óvodában is kosztümös party-t rendeznek és a gyerekek édesség csomagot kapnak, mint nálunk télapókor.

Mivel mi inkább az életet szeretjük ünnepelni és nem a halált, próbáltuk kihagyni az ünneppel járó dolgokat. Hát nem teljesen sikerült. A pénteki napon nem vittem a gyerekeket ovi-suliba, persze a cukorka csomagot így is megkapták mindkét helyen. Csináltam róla fotót.  Lehet hogy valakinek ez vicces, én inkább giccsesnek és szörnyűnek találtam. A fotózás után szelektálás következett. A halálfejes és egyéb cuccok a kukában landoltak, az édesség maradt.

Aztán hétvégén szombaton elmentünk itthonról délután és csak 9 után jöttünk haza. Kitettünk az ajtó elé egy nagy tálban csokikat a gyerekeknek mert itt ez a szokás. Kicsit meglepődtünk amikor hazaértünk  hogy nem fogyott a csoki, de csak másnap derült ki hogy miért nem.

Vasárnap ugyanis nyugiban üldögéltünk itthon, amikor egyszer csak csöngettek. Egy csapatnyi jelmezbe öltözött gyerek volt. Szóval jól elszúrtuk. Nem akartunk itthon lenni, de azt hittük szombaton van ez a mászkálós nap. Ugyhogy este 6-9-ig jöttek folyamatosan a csokikért. Még jó hogy volt mit adni. Nagyon sokan csöngettek be. Szerencsére azonban nem voltak ilyesztő jelmezeben, csak mint nálunk farsangkor a gyerekek. Kis katica, katona stb.

Jellemző volt hogy nem egyesével jöttek a gyerekek, hanem csapatokban és minden esetben a szülők 10-15 méterrel mögöttük állva várták őket. Azért ez itt Amerika. Itt sajnos ilyen dolgokra jobban kell figyelni.

Csináltam pár fotót arról hogy hogyan vannak kidíszítve a házak. Sok helyen nincs semmi, aztán van aki szép őszi koszorút vagy tököt tesz ki virágokkal és van egy két extrémebb módon díszített ház. Alul egy kis ízelítőt láthattok a környékünkön lévő házakról.

A képekre kattintva nagyobb méretben is láthatjátok.

~ Szerző: J on 2010.11.02..

6 hozzászólás to “Halloween ahogy Amerikában ünneplik”

 1. Miért, már elköltöztetek?
  És jobb a tengeren túl , mint Európába?
  Ti a tornádó folyosóban éltek vagy éltetek nem?
  És most hova költöztetek?
  Kérlrk válaszolj kérdéseimre előre is hálás vagyok KÖSZÖNÖM!!!!!!!!

  • Most Magyarországon élünk. Tennessee nem kifejezetten a Tornádó zónába esik, de ma már bárhol elő alakulhat ilyen vihar. Amerika egy élhető ország, sok mindent lehetne tőlük tanulni.

 2. Én Nagykanizsán élek Zala megyében és egyszer én is ki szeretnék jutni amerikába ! Ti olyan kertvárosban éltek mint a született feleségekben az Akác köz ?

 3. Azt szeretném kérdezni hogy az alapdíszítés az ünnepekkor az olyan mint az első és második kép nem ?

  • Van aki egyáltalán nem díszít, van aki csak szolídan és mindig van pár ember aki túlzásba viszi.

Szólj hozzá