Thanksgiving day – Hálaadás napi ünnep Amerikában

A mai Egyesült Államok területén az első hálaadást a hagyományok szerint 1621-ben ünnepelték a Mayflower fedélzetén az előző évben Plymouth-hoz érkező, az Újvilágba az európai vallásüldözések elől menekült telepesek, akiknek mintegy fele a hideg, az éhezés és az idegen, mostoha környezet áldozata lett az első télen. A telepeseket a vampanoag indián törzs segítette ezekben a nehéz időkben, megtanítva nekik többek közt a helyi halászatot és vadászatot, a kukoricatermesztést, a juharszirup kinyerésének titkát. A történet szerint az őszi bőséges termés után az életben maradt 51 telepes vezetője, William Bradford nagy ünnepséget rendezett, ahová az indiánokat is meghívták.

Az Amerikai Egyesült Államokban a hálaadás az egyik legfontosabb nemzeti ünnep. November 4-ik csütörtökjén ünneplik. Sok amerikai a hivatalosan is munkaszüneti napnak nyilvánított csütörtököt követő pénteket is kiveszi szabadnapként. Ezen a négynapos hétvégén a közeli családtagok gyakran messziről hazautazva összegyűlnek, hogy együtt ünnepelhessék a hálaadást, melynek elmaradhatatlan tartozéka a hálaadásnapi vacsora.

A vacsora hagyományosan legfontosabb eleme, a pulyka olyannyira egybeforrt az ünneppel, hogy a hálaadást néha „pulyka napnak” (Turkey Day, T-Day) is nevezik. Az ünnepi asztalon tradícionálisan szerepelnek még olyan fogások, mint a pulykához felszolgált töltelék, áfonyaszósz, krumplipüré, zöldbab, illetve a sütőtöktorta.

Az ünnep az USA-ban a karácsonyi szezon kezdetét is jelzi. A hálaadást követő pénteken hagyományosan igen nagy mértékű leértékelésekkel csábítják az üzletek a vásárlókat, és ennek hatására tipikusan ezen a napon a legnagyobb a kiskereskedelmi forgalom volumene. Egyes üzletek már hajnalban kinyitnak és különleges akciókat kínálnak a korán érkezőknek.

Ezen a napon játszanak három NFL, illetve számos egyetemi és középiskolai amerikaifutball mérkőzést is, ami tovább növeli a nap jelentőségét az amerikaiak számára.

Bár nem vagyunk amerikaiak, ezt az ünnepet mi is szívesen ünnepeltük meg a magunk módján. Úgy gondoltuk kár lenne kihagyni a pulykasütést, ha már egyszer itt vagyunk. Persze én egy Stahl Judit recept alapján sütöttem a pulykát. Nagyon tetszik ez a recept, mert valahogy így kezdődik:  “Csodáljuk meg a boltokban a nagy méretű pulykákat kellő áhítattal, és mikor már túl vagyuk a “”Te jó ég, mekkora állat! Hogy a manóba lehet ezt elkészíteni!?”” letaglózó élményen, akkor vásároljunk egy kisebb, 4 kiló alatti bébi pulykát.”   –  Szóval én is hasonlóképp cselekedtem és mintegy 6-7 óra alatt megsült a kis bébi pulykánk. Mellé gesztenyés muffin készült a recept szerint és aszalt szilvás vörösboros mártás. A legjobb az volt az egészben hogy nagyon könnyű volt elkészíteni és nagyon finom lett. Szívesen megosztanám a receptet, de nem szeretnék szerzői jogokat sérteni, úgyhogy ide nem tudom feltenni, de a Stahl könyvek valamelyikében fellelhető.

A Háladás napja utáni 2 nap, az a nagy ajándék vásárlás napja az amerikaiak számára, amit nekünk is volt szerencsénk megtapasztalni. Alig lehetett autóval közlekedni a nagy bevásárló központok környékén. Szinte minden üzlet ilyenkor nagyon kedvező, csak erre a két napra érvényes ajánlatokkal csábítja a vásárlókat. Akár 60-70%-os kedvezménnyel is hozzá lehet jutni egyes termékekhez. Ezért aztán  vannak akik a hajnali nyitásra érkeznek 00 órakor vagy 4-kor, hogy ők legyenek az elsők. A legtöbb nagy üzlet a honlapján letölthető bolt térképet kínál hogy mely akciós áruk melyik sorban vannak az üzletben. Ennek az a lényege hogy a nyitásra érkezők a boltban egyenesen ahhoz a polchoz tudjanak rohanni, ahol az általuk megvásárolni kínált áru van. Néhány bolt tényleg elképesztően kedvező ajánlatot hírdet. Nem csoda hogy egyesek képesek ezért hajnalban kelni.

Ami érdekes volt számunkra az az hogy ez a Hálaadás napi ünnep annyira a karácsonyi szezon kezdetét jelenti, hogy többen nemcsak a kültéri karácsonyi dekorációkat tették fel, hanem már karácsonyfát is állítottak. Ezen mi nagyon meg voltunk lepődve. Legalább 4 olyan házat is láttunk a környéken ahol már fel van állítva bent a házban a fenyőfa. Talán ez abból is adódhat, hogy a két ünnep nagyon közel van egymáshoz és itt Hálaadás napja amikor összejönnek a családok. Ez többek esetében több ezer km-es utazát jelent országon belül. A szembeszomszédunk, akik amerikaiak, Atlantába mentek ünnepelni és egy kb 40 fős családi körben ünnepelték ezt a napot. 1 hónap múlva nem biztos hogy újra összejön mindenki, ezért talán nekik ez amolyan előkarácsony is egy kicsit.

Fotókat majd készítek a karácsonyi dekorációkról. Ebből is széles a felhozatal. Szóval folyt köv…

~ Szerző: J on 2010.11.29..

Szólj hozzá