Tornado Tennessee-ben – Jelentem: túléltük!

A tegnapi nap a vártnál izgalmasabbra sikeredett. Pár nap múlva lesz egy éve hogy kiköltöztünk Tennessee-be a férjem munkája miatt. A VW részben azért is választotta ki Chattanooga városát az új autógyárja számára, merthogy errefelé nem jellemző a tornadó és a jégeső, valamint télen hó sem nagyon szokott esni ezen a részen. Ehhez képest télen most 20-30cm-es hó esett, és a tegnapi napon az eddigi legnagyobb tornado vihar söpört végig a déli államokon. A legnagyobb pusztítást Alabama államban okozta, ami közvetlenül Tennessee állam alatt helyezkedik el. Ott egyes városokban olyan pusztítást végzett a vihar, mintha háború lett volna.

Nálunk szokásosan indult a nap. Elvittem a gyerekeket ovi és suliba, viszont amint hazaértem már tornado riasztás volt érvényben. Ilyenkor az iskolákban és munkahelyen is beterelik a gyerekeket a mosdókba amíg elmúlik a veszély. Én is bementem a földszinti vécébe itthon és a laptopon figyeltem a vihar vonulását ameddig még volt áram és internet. Ezeket a riasztásokat komolyan kell venni. Sok ember azért hal meg tornado során mert nem tartja be az óvintézkedéseket. Ilyenkor csak földszinten szabad tartózkodni, távol az ablakoktól lehetőleg valamilyen védett mosdóban vagy gardróbban. Akinek van pincéje, az a legjobb ha lemegy, de errefelé nem jellemző hogy pincéje lenne az embereknek.

Mikor elmúlt a veszély, egyből hangüzenetet kaptunk az iskolából, hogy el kell hozni korábban a gyerekeket, mert délutánra újabb viharok várhatóak. Ekkor már nem volt áram.

Hazaértünk biztonságosan a gyerekekkel, az áram is visszajött, aztán délután még két tornádo riasztás volt. Ebbből mi annyit érzékeltünk hogy bemondták a tv-ben hogy a következő fél órában biztonságos helyen kell tartózkodni mert most vonul át felettünk a vihar zóna. Ilyenkor érezhetően hangosabban és hevesebben kezdett esni az eső és jóval erősebb volt a szél is. Közben nagyokat dörgött az ég és villámlott. Mi meg csücsültünk a Wc-ben pár játék, egy laptop, telefon, és párna társaságában. Utóbbira nem elsősorban a kényelem miatt van szükség, hanem azért ha összedőlne a ház, akkor tudjuk védeni vele a fejünket.

Este 7 után már azt gondoltuk hogy egy napon belül 3 tornadó riasztás után már fellélegezhetünk, de nem. Még este jött egy újabb front, ami csak éjfél után vonult el. A férjem a nappaliban virrasztott amíg elmúlt a veszély, mellette aludt kisfiunk én pedig kislányommal megágyaztam egy matracon magunknak a wc előtti védett folyosón. Kb éjjel 1-kor aztán már mindenki az ágyában aludhatott.

A település ahol élünk viszonylag szerencsésen megúszta, bár majd a mai kárfelmérés után derül ki pontosan hogy mennyire. Sajnos több mint 128 ember viszont meghalt, nagy részük Alabama államban.

Olyan időkben élünk ahol már nincs olyan része a Földnek ahol ne tudna katasztrófa történni. Az a fontos viszont hogy mi mindig jókor jó helyen legyünk. Ezért szoktam imádkozni.

Márciusban is volt egy tornádó és akkor nem tudtam hogy riasztás van, mivel nem figyeltem a híreket. Ezért elindultam autóval. Mindig balra szoktam kikanyarodni a lakóparkból, de akkor valamiért úgy éreztem jobbra kell mennem. És jó hogy arra mentem, mert később láttam hazafelé jövet hogy a balra vezető úton keresztbe dőlt az úton egy  hatalmas fa.

Itt egy video hogy milyen tornádó-ból vonult el a közelünkben tegnap 4:

http://www.youtube.com/watch?v=03qmvET1r6U&NR=1

A Chattanooga alatti településen, Ringgold-ban csapott le. Ez már Georgia államhoz tartozik. Tőlünk annyira van mint Győrszentiván Győr-Ménfőcsanakhoz:

http://www.timesfreepress.com/videos/2011/apr/28/5621

 

~ Szerző: J on 2011.04.28..

4 hozzászólás to “Tornado Tennessee-ben – Jelentem: túléltük!”

  1. Not only for 120 days! Before the RD Licensing grace period ends, you must purchase and install the appropriate number of RDS CALs for each device or user that needs to connect to an RD Session Host server. This process typically takes just a few seconds to complete. No personally identifiable information is required to activate Windows Server 2008.

  2. You’ve captured this pectyrfle. Thanks for taking the time!

  3. Szia! Bocsi a zavarásért, de a szakdolgozatom témája az amerikai oktatási rendszer és szeretnék olyan valakivel beszélni erről akinek a gyermekei ott tanultak/tanulnak (általános iskola also tagozata), esetleg volna időd válaszolni pár kérdésemre? Sajnos itthon nem találtam senki olyat akivel tudnék erről a témáról beszélni! Válaszodat előre is köszönöm! email címem:noriyka@gmail.com

  4. Sziasztok!
    Gratulálunk a szerencsés túléléshez. Én is szoktam azért imádkozni, hogy jókor legyünk jó helyen, talán ezt hívják mázlinak. Legyetek ti is mázlisták!
    Megkérdezném, hogy milyen az amerikai életérzés, most, hogy már beilleszkedtetek, és milyen volt az érkezésetekkor?

Szólj hozzá